Betekenis van Sankofa:

 

 

De letterlijke vertaling van Sankofa is “Ga terug en ga het pakken” (San –terug gaan; Ko – ga; Fa – halen, zoeken, pakken). Betekenis in het Engels : “Reach back and get it” (San - to return; Ko - to go; Fa - to fetch, to seek and take). Sankofa verwijst ook naar de Asante Adinkra symbool, de vogel die met zijn kop gedraaid naar achteren een ei van zijn rug pakt of de gestijlde hartvorm.

Sankofa wordt vaak geassocieerd met het spreekwoord

Se wo were fi na wosankofa a yenkyi!

Wat zich vertaalt als “Het is niet verkeerd om terug te gaan voor hetgeen dat je vergeten bent.

 

Eerbetoon Sankofa Healthy Lifestyle

 

 

Sankofa Healthy Lifestyle is een eerbetoon aan mevrouw Agatha Acquah (Maame, de oma van Vivian Acquah). Helaas is zij onder andere aan de gevolgen van overgewicht overleden. Deze pijn en verdriet moet anderen en hun familieleden worden bespaard. Vandaar het project Sankofa Healthy lifestyle.

Tribute to Mrs Agatha Acquah aka Maame - stKBDB, Stichting Know Better Do Better, Viva's Webdesign

Binnen de Ghanese gemeenschap wordt weinig aandacht besteed aan gezond worden of blijven, althans op een manier die de Ghanese gemeenschap aanspreekt. Er wordt binnen de Ghanese gemeenschap veel op traditionele wijze gekookt. Hierbij gebruikt men vaak verkeerde producten die bij overvloedig gebruik kunnen leiden tot overgewicht en andere gezondheidskwalen (hoge bloeddruk, diabetes, ademhalingsproblemen, etc.). De kinderen kijken op tegen hun ouders, familie en vaak nemen  zij deze tradities over van hun omgeving.
Sankofa Healthy Lifestyle is een project met als doel het probleem van overgewicht binnen de Ghanese gemeenschap daadkrachtig aan te pakken en om de gezondheid van de Ghanezen te verbeteren.

Steun dit project

Know Better Do Better